Oškvarkové placky

Share on Facebook
8 veľkých / 16 malých placiek porcií
1 / 5náročnosť
90 min

Ingrediencie:

  • 250 g pšeničnej hladkej múky Pernerka
  • 200 g oškvarkov
  • 125 ml mlieka (môžeme použiť aj pivo)
  • 2 vajíčka M
  • 1,5 lyžice masti (môžeme nahradiť maslom)
  • 1 balíček sušeného droždia
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička soli

Na posypanie:

  • rasca a hrubozrnná soľ

Tipy a Triky:

 



Postup:

Oškvarky nasekáme na malé kúsky. Môžeme ich aj pomlieť alebo nasekať v mixéri, ale ručne, nahrubo nasekané oškvarky máme najradšej.

Mlieko spolu s masťou mierne zahrejeme, aby sa masť rozpustila, a lepšie sa tak zapracovala do cesta. Oddelíme bielky od žĺtkov. Zmiešame všetky suroviny okrem bielkov (nimi budeme pred pečením potierať placky) a vypracujeme nelepivé cesto. Necháme na teplom mieste hodinu kysnúť.

Rúru predhrejeme na 175 °C a medzitým si z vykysnutého cesta vyvaľkáme valček, ktorý bude mať všade rovnaký priemer. Valček prekrojíme na polovicu a obe polovice ešte prekrojíme na polovicu a potom ešte raz. Vznikne nám tak 8 rovnako veľkých bochníčkov (a nemusíme strácať čas vážením). Bochníčky preložíme na papier na pečenie a dlaňou každý bochník rozpučíme, aby z neho vznikla placka. Placku narežeme do kríža, potrieme bielkom a posypeme rascou a hrubozrnnou soľou. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 20–25 minút, pokiaľ nebudú placky krásne zlaté.

Recept připravila @alishaeasycooking

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.