Pirohy s kapustovou alebo mäsovou plnkou
Ingrediencie:
Cesto:
- 50 dkg hladkej špaldovej múky Pernerka
- múka na podsypanie podľa potreby
- 50 ml vody
- Sušené droždie na ½ kg múky
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky cukru
- 2 žĺtky
- 75 – 100 ml mlieka (necelé 1 dl)
Kapustová plnka na dve dávky cesta
- ½ kg hlávkovej kapusty
- 10 dkg mrkvy
- 10 dkg pórika alebo cibuľky
- Pažítka podľa chuti
- 10 dkg masla
- voda na podliatie podľa potreby
- soľ a korenie podľa chuti
Mäsová plnka na dva dávky cesta:
- ½ kg mletého bravčového mäsa
- 1 cibuľa
- 2 lyžice masti
- Soľ a korenie podľa chuti
voda na podliatie podľa potreby
Tipy a Triky:
Postup:
Suroviny na cesto dobre spracujeme a dáme na teplé miesto vykysnúť. Na panvici si rozohrejeme maslo, vysypeme najemno nakrájanú kapustu, nahrubo nastrúhanú mrkvu, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a dusíme zľahka do chrumkava. Nakoniec vmiešame nakrájaný pórik a zľahka premiešame. Môžeme pridať aj pažítku. Necháme vychladnúť.
Ak budeme pripravovať mäsovú plnku, tak na masti pripravíme cibuľku do sklenista, pridáme mäso, soľ, korenie podľa potreby, podlejeme a dusíme domäkka.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na 3mm hrubý plát, vykrajujeme štvorce, do ktorých ukladáme vychladnutú plnku, preložíme a dobre spojíme.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...