Praclík
Ingrediencie:
Cesto
- 500 g hladká pšeničná múka Pernerka
- 260 ml voda
- 50 ml mlieko
- 1 ČL sušené alebo 20 g čerstvé droždie
- 4 PL roztopené maslo
- 1 ČL soľ
- 1 ČL kryštálový cukor
Ostatné
- 1L vody
- 3 ČL sody bikarbóny
- Vajce na potretie praclíkov
- Mak, sezam a vločková soľ
Tipy a Triky:
Postup:
V strede múky spravíme jamku, kde dáme droždie, cukor a vlažné mlieko. Necháme chvíľku postáť. Keď budeme vidieť, že nám bublinkuje kvások tak pridáme ostatné suroviny a vymiesime hladké tuhšie cesto. Necháme vykysnúť cca 30 minút.
Po vykysnutí rozdelíme na 12 časti. Z každej časti spravíme tenší valec. Vytvarujeme do U, dvakrát stočíme a zlepíme. Necháme podkysnúť ešte 20 minút. Za ten čas si postavíme hrniec s vodou a sódou. Ak nám začne voda vrieť, vkladáme praclíky a varíme 80 sekúnd. Vyberieme na plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Posypeme makom, soľou, alebo sezamom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stup. cca 10 -15 minút.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...