Pražské koláčiky

Share on Facebook
13 porcií
2 / 5náročnosť
70 min

Ingrediencie:

Cesto: 

  • 500 g pšeničnej hladkej múky Pernerka
  • 90 g cukru krupica 
  • 4 g soli 
  • 230 ml mlieka 
  • 30 g droždia 
  • 2 žĺtky 
  • 160 g zmäknutého masla 

 

Mrvenička: 

  • 70 g pšeničnej polohrubej múky Pernerka 
  • 60 g cukru krupica 
  • 50 g masla 
  • 1 lyžička škorice 
  • 1 vajíčko na potretie 

Krém:

  • 1 l mlieka 
  • 4 vanilkové pudingy 
  • 150 g cukru krupica 
  • 1 vanilkový cukor 
  • 200 g zmäknutého masla 



Tipy a Triky:

  • Namiesto 13 malých môžeme upiecť len dva veľké koláče. Čas pečenia sa tým predĺži na 20–25 minút. 
  • Pridaním pravej vanilky do krému získame ešte lahodnejšiu chuť.



Postup:

Do vlažného mlieka rozmrvíme droždie, ktoré zasypeme lyžicou cukru. Kvások prikryjeme utierkou a necháme ho 15 minút vzísť. 

Medzitým si v mise zmiešame múku, cukor, soľ, žĺtky a zmäknuté maslo. Pridáme kvások a vypracujeme cesto v kuchynskom robote alebo ručne. Cesto by sa malo odlepovať od stien misy. Po vypracovaní cesto prikryjeme utierkou a necháme ho asi hodinu kysnúť. 

Mrveničku pripravíme zmiešaním múky, cukru a masla. Do tretiny mrveničky pridáme škoricu. 

Po vykysnutí cesto ešte rukami jemne premiesime na doske. Rozdelíme ho na 13 dielov po 80 g. Z každého kúska vytvoríme guľôčku, ktorú dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Cesto ešte vykysne, preto necháme medzi guľôčkami medzery. 

Po 15 minútach kysnutia na plechu bochníčky mierne stlačíme rukou do ploskejšieho tvaru. Každý kúsok potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mrveničkou. Doprostred dáme mrveničku škoricovú, okolo bielu. 

Pečieme v rozohriatej rúre na 180 °C asi 15–20 minút dozlatista. Po upečení dáme bochníčky vychladnúť na mriežku. 

Cukor a puding rozmiešame v tretine mlieka. Zvyšok mlieka dáme do rajničky a v bode varu prilejeme rozmiešaný puding s cukrom. Vznikne pomerne hustý puding, ktorý za stáleho miešania chvíľku povaríme. Puding pretiahneme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Môžeme ho tiež nechať vychladnúť v kuchynskom robote za stáleho miešania. Nechceme, aby sa v ňom urobili hrudky. 

Do vychladnutého pudingu zašľaháme maslo. V ďalšej miske vyšľaháme smotanu a opatrne ju vmiešame do krému. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka a rozpolené kysnuté bochníčky ním bohato naplníme.



KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.