Ražný chlieb so špaldovou múkou
Ingrediencie:
- 30 dkg ražnej celozrnnej hladkej múky Pernerka
- 20 dkg špaldovej hladkej múky Pernerka
- 2 lyžičky soli
- sušené droždie na ½ kg múky
- 1 lyžička cukru kryštál alebo krupica
- 2 lyžičky drvenej rasce
- 4 dl vody
- 6 lyžíc slnečnicových semiačok
- 1 lyžica masti na vymastenie pekáču
Tipy a Triky:
Chlieb nakrájajte až po vychladnutí.
Postup:
Masťou vytrieme formu 10 x 30 cm. Do misky od kuchynského robota (cez preosievač múky) nasypeme 30 dkg ražnej múky a 20dkg špaldovej múky, pridáme soľ, lyžičku cukru, drvenú rascu, slnečnicové semiačka, sušené droždie (na pol kila múky) a premiešame.
Pridáme vodu a necháme spracovať cesto v robotovi na stupen č.1 cca minútu. Potom zvýšime na stupeň č. 2 a opäť spracujeme cca jednu minútu.
Cesto vložíme do vymastenej formy, povrch uhladíme, zakryjeme a necháme kysnúť. Rúru predhrejeme na 250 stupňov.
Nakysnutý chlieb dáme do predhriatej rúry. Pod formou s chlebom položíme pekáč, do ktorého si nalejeme 2 dcl vlažnej vody. Po 20 minútach dáme pekáč s vodou preč. Teplotu znížime na 190 stupňov a rúru necháme odvetrať. Potom ju zavrieme a pečieme ďalších 20 minút. Vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...