ŠATÔČKY S MLETÝM MÄSOM
Ingrediencie:
Cesto:
- 300 g pšeničnej hladkej múky Pernerka
- 1 ČL soli
- 50 ml oleja
- 200 ml mlieka
- 21 g (½ kocky) kvasníc
- 1 ČL cukru
Náplň:
- 150 g mletého mäsa
- ½ stredne veľkej cibule
- 1 paradajka
- soľ
- čierne korenie
- strúčik cesnaku
- bylinky podľa chuti – bazalka, oregano, tymian
- 2 PL kečupu
- nastrúhaný eidam
Dokončenie:
- vajíčko na potretie
- sezamové semiačka na posypanie
Tipy a Triky:
K mäsovým šatôčkam sa vynikajúco hodí kyslá smotana s pažítkou.
Postup:
Do misky rozdrobíme kvasnice, pridáme čajovú lyžičku cukru a trochu vlažného mlieka (asi 5 polievkových lyžíc), rozmiešame a necháme vzísť kvások – asi 15 minút.
Do väčšej misy nasypeme múku, soľ, olej, mlieko a nakoniec kvások. Ručne alebo v kuchynskom robote vymiesime cesto – bude trochu lepivé. Cesto necháme kysnúť pod utierkou asi 45 minút na teplom mieste.
Medzitým na panvičke opražíme najemno nakrájanú cibuľku, pridáme mleté mäso, bylinky, cesnak a chvíľku restujeme. Pridáme kečup a premiešame. Odstavíme zo sporáka.
Z vykysnutého cesta rozvaľkáme asi 0,5 cm silný plát a rozdelíme ho na menšie štvorčeky – záleží ako chceme, aby boli šatôčky veľké. Doprostred štvorčeka dáme plnku z mletého mäsa a posypeme eidamom. Potom ľubovoľne zabalíme. Môžeme buďto prehnúť len do trojuholníka a strany jemne k sebe pritlačiť vidličkou tak, aby sa strany zlepili, alebo môžeme uchopiť všetky štyri konce, vytiahnuť ich nad náplň a konce k sebe pritlačiť – tvar ako na fotke.
Na plechu potom šatôčky potrieme vajíčkom a môžeme posypať sezamovým semiačkom.
Pečieme v rozohriatej rúre na 170 stupňov asi 20 minút.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...