Sedliacky špaldový chlieb
Ingrediencie:
1. deň
Kvások biga:
- 750 g BIO špaldová celozrnná hladká Pernerka
- 350 g voda
- 20 g droždie
2. deň
- 250 g voda
- 150 g špaldová celozrnná hladká Pernerka
- 12 g soli
- 20 g slad alebo med
Tipy a Triky:
Pri prekladaní zapracujeme sušené ovocie alebo vlašské orechy. Výborne chutí aj s kúskami syru typu gouda alebo olivy
Postup:
Prvý deň vymiesime poriadne tuhé cesto kvások biga. Necháme ho dobre prikryté, najlepšie potravinovou fóliou pri izbovej teplote, cez noc, ideálne na 16-18 hodín. Nožnicami rozstrihneme vykysnutý kvások a pridáme zvyšné ingrediencie. Pomaly začneme miesiť, kým sa všetky prísady nespoja a pokračujeme v miesení, kým nedosiahneme redšie, ale nie lepkavé cesto.
Preložíme na kuchynskú dosku a necháme 20 minút oddychovať. Potom cesto „preložíme“ a to tak, že ho z každej svetovej strany trošku povytiahneme a zložíme späť cez stred cesta na opačnú stranu. Tento postup zopakujeme 2-3 krát každých 20 minút. Cesto tak kompletne zmení konzistenciu a zhustne. Nakoniec ho posypeme múkou a vytvarujeme do tvaru ošatky, v ktorom bude kysnúť.
Počas kysnutia predhrejeme rúru na 240°C. vykysnutý chlieb vyklopíme na plech a hneď vložíme do horúcej rúry. Na jej dno vylejeme 100 ml vriacej vody. Rýchlo zavrieme a znížime teplotu na 220°C. Pečieme asi 30 minút. Hotový chlieb má tmavo-zlatú farbu a pri poklepaní po spodnej časti „zvoní“. Je to skvelé pečivo, ideálne, keď si ho potrieme maslom, alebo len tak na suché toustovanie.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...