Semiačkové krekry
Ingrediencie:
- 150 g mix semiačok (makové, tekvicové, slnečnicové, ľanové, konopné, sezamové,…)
- 30 g ovsených vločiek
- 70 g pšeničnej celozrnnej hladkej múky Pernerka (môžeme použiť aj špaldovú celozrnnú hladkú Pernerku)
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- 4 lyžice olivového oleja (najlepší je ochutený, napríklad bylinkový)
- 4 lyžice studenej vody
- 1 lyžička medu
- korenie: ½ lyžičky soli, štipka mletého čierneho korenia
Tipy a Triky:
- Pokiaľ máte radi syr, tak môžete krekry pred pečením posypať ešte tvrdým syrom – čedarom, parmazánom, pecorinom.
- Do cesta môžete pridať ľubovoľné korenie alebo bylinky podľa chuti: drvenú rascu, mletú papriku, provensálske korenie, tymian, rozmarín a pod.
Postup:
Semiačka zmiešame s vločkami, zalejeme vodou, olejom, medom a necháme 10 minút odstáť. Potom vmiešame sypké suroviny. Cesto by malo byť suché, ale musí držať pohromade, takže pokiaľ sa moc drobí, pridáme 1–2 lyžice studenej vody.
Cesto dáme medzi dva papiere na pečenie a rozvaľkáme ho na tenkú placku. Môžeme nechať vcelku, a po upečení nalámeme na nesymetrické krekry, alebo pred pečením tupým nožom narežeme požadované tvary (napríklad štvorčeky). Ukladáme na plech tak, aby medzi jednotlivými kúskami bolo vždy trochu miesta, aby sa k sebe krekry nepripiekli.
Rúru predhrejeme na 175 °C a pečieme 15–20 minút dozlatista.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...