Slaný koláč so špargľou a kozím syrom
Ingrediencie:
Cesto:
- 200 g hladkej špaldovej múky Pernerka
- 100 g studeného masla
- 1 menšie vajíčko (pokiaľ máme veľké, tak dáme len žĺtok)
- 5 lyžíc ľadovej vody
- ½ lyžičky soli
Plnka:
- 1 vysoko percentná smotana na šľahanie
- 1 balenie kozieho mäkkého syra/prírodného syra/žervé (asi 100 g)
- 1 balenie slaniny (asi 100 g)
- 3 vajíčka L
- 1 veľká cibuľa
- 250 g špargle
- korenie: soľ, čierne korenie, štipka muškátového orieška
Tipy a Triky:
Nebojme sa kombinovať chute – plnky tohto koláča môžu byť rôzne. Výborná je kombinácia: pór/huby/syr alebo losos/baby špenát alebo sušené paradajky/klobása/syr.
Postup:
Ak si chceme uľahčiť prácu, môžeme cesto zamiesiť v kuchynskom robote. Hotové cesto „rozmrvíme“. Mrvenicu vysypeme na jemne pomúčenú dosku a ručne spojíme do cesta. Musíme pracovať rýchlo – cesto nehnetieme príliš dlho a ani dohladka, pretože by bolo potom veľmi tuhé.Rúru rozohrejeme na 185 stupňov.
Namočíme papier na pečenie, pokrčíme ho a dáme do formy (bude pekne držať tvar). Pomocou valčeka preložíme vyvaľkané cesto do formy. Cesto popicháme vidličkou a dáme ho na 10 minút piecť do rozohriatej rúry.
Pripravíme plnku do koláča:
Na masle opražíme slaninu a cibuľu dozlatista. V prípade, že je špargľa dlhá a nevojde sa do formy, odkrojíme jej tvrdšie konce, nakrájame ich na malé kúsky a opražíme spoločne s cibuľou a slaninou. V miske vyšľaháme všetky suroviny na plnku. Na záver zmiešame s vychladnutou zmesou z panvice.
Hotovú zmes nalejeme do pripravenej formy s cestom a pečieme v rúre asi 30 minút dozlatista – na záver môžeme ešte posypať syrom a nechať zapiecť nachrumkavo.
Recept pripravila @Alishaeasycooking
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...