Špaldová vianočka
Ingrediencie:
- 200 g celozrnnej špaldovej múky Pernerka
- 300 g hladkej špaldovej múky Pernerka
- 100 g masla
- 20 g droždia
- 250 ml mlieka
- 100 g trstinového cukru
- 2 žĺtky + vajíčko na potretie
- 150 g hrozienok
- 100 g plátkových mandlí štipka soli
Tipy a Triky:
Hrozienka je dobré cez noc namočiť do rumu. Vianočku spichnúť najlepšie na troch miestach špajľou, aby sa vrkôčiky nezosunuli na stranu a takto upletenú ju nechať ešte 10 minút kysnúť, než ju dáme do rúry.
Postup:
V miske pripravíme kvások: v 100 ml vlažného mlieka rozmiešame droždie s lyžičkou trstinového cukru a dáme nabok na teplé miesto.
V mise zmiešame obidve múky. Maslo vyšľaháme s cukrom, mliekom, soľou a žĺtkami a pridáme spoločne s kváskom k múkam. Nakoniec pridáme hrozienka a vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste 40 minút.
Rúru predhrejeme na 190 °C. Vykysnuté cesto rozdelíme na tretiny a vyvaľkáme 9 rovnakých hadov. Najprv upletieme vrkôčik zo štyroch hadov, potom vrkôčik z troch a nakoniec z dvoch a vrstvíme ich na seba do pyramídy. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme plátkami mandlí.
Vianočku pečieme cca 35 minút na 180 °C.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...