Špaldové pletenky
Ingrediencie:
- 500 g hladkej špaldovej múky Pernerka
- 300 ml mlieka
- 1 balenie sušeného droždia (7g)
- 10 g soli
- 60 g zmäknutého masla
- 1 vajce
- 2 cibule
- 1 lyžica trstinového cukru
Tipy a Triky:
Opraženú cibuľku v pletenkách môžeme nahradiť napríklad olvami, sušenými paradajkami nakladanými v oleji alebo ich necháme len tak bez akýchkoľvek prísad.
Postup:
Sušené droždie nasypeme do vlažného mlieka (100ml) a necháme chvíľu oddychovať. Do misky od kuchynského robota preosejeme múku a pridáme droždie s mliekom, zvyšok masla, soľ, vajcia a na nízkych otáčkach miešame cca 10 minút.
Medzitým na lyžici masla orestujeme najemno nakrájanú cibuľku a pred koncom restovania pridáme trstinový cukor, ktorý necháme trochu skaramelizovať. Vychladnutú cibuľku pridáme do cesta a zľahka ju premiešame. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 30-40 minút kysnúť, alebo do doby kým nezdvojnásobí svoju veľkosť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí. Z každej vyvaľkáme zhruba 1 cm široký prameň, z ktorého upletieme pletenku.
Pletenky dáme na plech s papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Pred pečením pletenky postriekame vodou. Pečieme na 230°C cca 10 minút do zlatista.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...