Špaldové pletenky

Share on Facebook
12 porcií
2 / 5náročnosť
80 min

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej špaldovej múky Pernerka
  • 300 ml mlieka
  • 1 balenie sušeného droždia (7g)
  • 10 g soli
  • 60 g zmäknutého masla
  • 1 vajce
  • 2 cibule
  • 1 lyžica trstinového cukru

Tipy a Triky:

Opraženú cibuľku v pletenkách môžeme nahradiť napríklad olvami, sušenými paradajkami nakladanými v oleji alebo ich necháme len tak bez akýchkoľvek prísad. 

 

Postup:

Sušené droždie nasypeme do vlažného mlieka (100ml) a necháme chvíľu oddychovať. Do misky od kuchynského robota preosejeme múku a pridáme droždie s mliekom, zvyšok masla, soľ, vajcia a na nízkych otáčkach miešame cca 10 minút.

Medzitým na lyžici masla orestujeme najemno nakrájanú cibuľku a pred koncom restovania pridáme trstinový cukor, ktorý necháme trochu skaramelizovať. Vychladnutú cibuľku pridáme do cesta a zľahka ju premiešame. Cesto prikryjeme utierkou a necháme 30-40 minút kysnúť, alebo do doby kým nezdvojnásobí svoju veľkosť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí. Z každej vyvaľkáme zhruba 1 cm široký prameň, z ktorého upletieme pletenku.

Pletenky dáme na plech s papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Pred pečením pletenky postriekame vodou. Pečieme na 230°C cca 10 minút do zlatista.

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.