Špaldový chlieb

Share on Facebook
1 chlieb porcií
5 / 5náročnosť
1280 min

Ingrediencie:

Prírodný kvások:

  • 400 ml vlažnej vody 
  • 400 g ražnej celozrnnej múky Pernerka 

Rozkvas:

  • 20 g kvásku 
  • 75 g špaldovej celozrnnej múky Pernerka 
  • 75 ml vody 

Cesto:

  • 100 g špaldovej celozrnnej múky Pernerka 
  • 425 g špaldovej hladkej múky Pernerka 
  • 200 ml vody 
  • 18 g soli 

Tipy a Triky:

Spýtajte sa v miestnej pekárni, či vám nepredajú svoj kvások, uľahčíte si tak prácu s prípravou vlastného kvásku, a skrátite tým aj čas prípravy.

Postup:

Najskôr si pripravíme kvások. Tento proces je pomerne zdĺhavý, pretože kvások musíme niekoľko dní „kŕmiť“, aby získal silu, a chlieb nám tak krásne vzišiel. 

Vo vyššom poháre s viečkom premiešame 100 g celozrnnej ražnej múky a 100 ml vody. Pohár priklopíme viečkom (iba priklopíme, nezavierame!) a necháme na teplom mieste pracovať 24 hodín. Na druhý deň v rovnakom čase odoberieme 100 g kvásku a dokŕmime ho 100 g múky a 100 ml vody. Tento postup opakujeme ešte ďalšie dva dni. 

Po 4 dňoch práce s kváskom by mal byť kvások už dostatočne silný, a preto môžeme pristúpiť k príprave rozkvasu na chlieb. Rozkvas pripravíme tak, že rozmiešame 20 g kvásku 

v 75 ml vlažnej vody. Ďalej pridáme 75 g múky, všetko premiešame a necháme prikryté utierkou na teplom mieste pracovať 12–16 hodín. Po uplynutí tohto času môžeme prejsť k príprave cesta na chlieb. 

Zhruba 1 hodinu predtým, než nám dozreje rozkvas, zmiešame 425 g hladkej špaldovej múky a 100 g celozrnnej špaldovej múky. Prilejeme 200 ml vody a miesime tak, aby mohla všetka múka nasiaknuť vodu. Keď je už rozkvas pripravený, pridáme ho do tejto pripravenej zmesi a hnetieme v kuchynskom robote asi 10 minút. Potom pridáme 18 g soli a hnetieme ešte ďalších 5 minút. Cesto by malo byť hladké a mierne lepivé. Takto vypracované cesto dáme kysnúť do misy vymazanej olejom na 3–4 hodiny. Cesto by za tento čas malo zdvojnásobiť svoj objem. 

Ďalším dôležitým krokom počas kysnutia je prekladanie cesta – prekladanie robíme zhruba raz za hodinu. Cesto vyberieme z misy, položíme ho na pracovnú dosku a vyvaľkáme asi 40 cm dlhý valček. Potom vezmeme okraje a preložíme ich smerom do stredu, cesto otočíme o 90 ° a postup preloženia opakujeme. Snažíme sa z cesta vytlačiť čo najviac vzduchu. Keď je cesto raz tak veľké, vložíme ho do slamienky (ošítky), ktorú sme dopredu vysypali trochou múky. Ošítku s cestom dáme kysnúť na teplejšie miesto. 

Po pol hodine kysnutia dáme predhriať rúru na 250 °C. Vykysnuté cesto opatrne vyklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Chlieb na povrchu ozdobíme rezmi nožom alebo žiletkou. 

Na spodok rúry vložíme plech s 2 dcl horúcej vody, ktorá v rúre vytvorí paru. Potom vložíme do rúry pripravený plech s cestom a necháme piecť 10 minút na 250 °C. Po 10 minútach vyberieme plech s vodou, rýchlo rúru vyvetráme, aby sme rúru zbavili pary. Znížime teplotu na 200 °C a necháme piecť ďalších 20 minút. 

Upečený chlieb vyberieme z rúry a necháme ho vychladnúť na rošte. Chlieb krájame, až keď bude úplne vychladnutý

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.