Trhací chlebík s pestom a syrom
Ingrediencie:
- 450 g pšeničnej hladkej múky Pernerka (môžeme použiť aj špaldovú hladkú Pernerku)
- 250 ml vlažnej vody (alebo pol na pol voda/mlieko)
- 1 sušené droždie
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička sušených byliniek
- 3 lyžica olivového oleja
Plnka:
- 1 malý sklenený pohár zeleného pesta
- 2 mozzarelly v náleve
- hrsť ľubovoľného nastrúhaného syra
Tipy a Triky:
- Využite bylinky, ktoré nájdete na záhrade a rozmixujte ich spolu s maslom a cesnakom namiesto pesta.
- Plátky/štvorčeky chlebového cesta môžete preložiť aj slaninou.
- Kvôli jednoduchšiemu skladaniu štvorcov do formy si môžete formu postaviť na výšku.
Postup:
Všetky suroviny na cesto vypracujeme v kuchynskom robote, až vznikne hladké nelepivé cesto. Necháme ho kysnúť pri izbovej teplote asi 60 minút.
Medzitým necháme odkvapkať mozzarellu, ktorú potom nahrubo nastrúhame na strúhadle, alebo ju môžeme aj nakrájať na tenké plátky.
Cesto rozdelíme na dva diely, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Jeden diel vyvaľkáme na pomúčenej doske na asi pol centimetra vysoký štvorec. Cesto nakrájame na 3 pásy (široké a dlhé ako je forma) a každý pás ešte prekrojíme na 3 štvorce – vznikne nám teda 9 štvorčekov. Štvorce rovnomerne potrieme pestom a posypeme mozzarellou, potom ich vyskladáme na seba a dáme nastojato do formy vyloženej papierom na pečenie. Toto všetko ešte raz zopakujeme s druhou polovicou cesta (nevadí, keď budú štvorce menšie/väčšie – forma si s tým poradí).
Takto pripravený chlebíček vo forme ešte potrieme zvyškom pesta alebo pokvapkáme olivovým olejom a necháme 30 minút dokysnúť.
Medzitým, čo chlebík kysne, rozohrejeme rúru na 185 °C. Po dokysnutí pečieme 40 minút dozlatista. Asi 10 minút pred dopečením môžeme chlebík ešte posypať nastrúhaným syrom.
Recept pripravila @alishaeasycooking
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...