Valašské hruškové frgály s badyánom
Ingrediencie:
Cesto:
- 500 g BIO špaldová celozrnná hladká Pernerka
- 100 g masť
- 250 g mlieko
- 2 žĺtky
- 20 g droždie
- 75 g cukor krupica
- 5 g morská soľ
Plnka:
- 4 kg hrušky
- 100 g melasa
- 100 g hnedý cukor
- 100 g rum
- 10 g mletý badyán
- 1 g škorica
- Posýpka:
- 110 g hladká špaldová múka
- 55 g maslo
- 55 g cukor krupica
- štipka soli
Na dokončenie:
- 200 g masla na vymastenie
- mletý perník na posypanie
- rum podľa chuti
Tipy a Triky:
Postup:
Cesto: do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a necháme vzísť kvások. Pridáme zvyšné ingrediencie, vypracujeme hladké, lesklé cesto a necháme hodinu a pól odpočívať. Zatiaľ máme kopec času na prípravu plnky a posýpky.
Plnka: z hrušky odstránime jadierka a mäsovom mlynčeku pomelieme. Spolu so škoricou a badyánom pečieme do zhustnutia asi hodinu na 170°C. Pridáme rum, cukor, melasu, dobre zamiešame a necháme vychladnúť.
Posýpka: zo všetkých ingrediencií vypracujeme posýpku. Dá sa pripraviť viac do zásoby a nechať zamraziť.
Cesto rozdelíme na 4 bochníčky a uguličkujeme. Na pomúčenej doske rozvaľkáme do kruhu s priemerom 30 cm. Prenesieme na papier na pečenie a okraje potrieme rozpusteným maslom. Na každý kruh nanesieme hruškovú plnku a dobre rozotrieme, posypeme posýpkou a necháme v teple kysnúť asi hodinu. Potom upečieme v rúre, ktorú sme si vyhriali na 200°C asi 8-9 minút. Hneď po vytiahnutí pokvapkáme maslom, do ktorého sme pridali rum podľa chuti. Posypeme strúhaným perníkom a za každú cenu sa snažíme vydržať, kým nevychladne. Ideálne servírovať s bielou kávou alebo meltou.
Poznámka: pôvodne sa hrušky cez leto sušili, aby sa v zime pekne povarili do mäkka, pomleli, ochutili cukrom rumom a korením. Variant v recepte nie je menej dobrý a zas až tak nelíši, akurát sme vyradili dlhý proces sušenia ovocia.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...