Veľkonočný mazanec

Share on Facebook
1 bochník porcií
2 / 5náročnosť
180 min

Ingrediencie:

  • 450 g špaldovej hladkej múky Pernerka,
  • 100 g krupicového cukru,
  • 80 g masla,
  • 3 žĺtky,
  • 150 ml smotany,
  • 80 ml mlieka,
  • 50 g hrozienok,
  • 50 g sekaných mandlí + na záverečné posypanie,
  • citrónová kôra z jedného citrónu,
  • 21 g čerstvého droždia,
  • štipka soli.

Tipy a Triky:

Hrozienka namočíme deň vopred do rumu, bochníčky budú mať intenzívnejšiu chuť.

Postup:

Najprv si pripravíme kvások. Do malej misky nalejeme vlažné mlieko, do ktorého rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru, 50g múky a všetko vymiešame do hladkého cestíčka. Misku prikryjeme utierkou a necháme vzísť kvások. 

Vo veľkej miske premiešame múku, ktorá ostala so soľou a uprostred spravíme jamku. Do jamky nalejeme smotanu a kvások. Pridáme cukor, žĺtky, zmäknuté maslo, hrozienka, mandle, citrónovú kôru a všetko premiešame vareškou. Potom zmes vyklopíme na dosku a spracovávame tak dlho, kým nezískame hladké kompaktné cesto, vložíme ho naspäť do misky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť hodinu. 

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vypracujeme z nej guľatý bochníček, položíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 30 minút kysnúť. Rúru si predhrejeme na 160°C. Bochníček na povrchu rozrežeme do kríža, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme lúpanými mandlami a pečieme vo vyhriatej rúre 50 minút. 

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.