Veľkonočný mazanec
Ingrediencie:
- 450 g špaldovej hladkej múky Pernerka,
- 100 g krupicového cukru,
- 80 g masla,
- 3 žĺtky,
- 150 ml smotany,
- 80 ml mlieka,
- 50 g hrozienok,
- 50 g sekaných mandlí + na záverečné posypanie,
- citrónová kôra z jedného citrónu,
- 21 g čerstvého droždia,
- štipka soli.
Tipy a Triky:
Hrozienka namočíme deň vopred do rumu, bochníčky budú mať intenzívnejšiu chuť.
Postup:
Najprv si pripravíme kvások. Do malej misky nalejeme vlažné mlieko, do ktorého rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru, 50g múky a všetko vymiešame do hladkého cestíčka. Misku prikryjeme utierkou a necháme vzísť kvások.
Vo veľkej miske premiešame múku, ktorá ostala so soľou a uprostred spravíme jamku. Do jamky nalejeme smotanu a kvások. Pridáme cukor, žĺtky, zmäknuté maslo, hrozienka, mandle, citrónovú kôru a všetko premiešame vareškou. Potom zmes vyklopíme na dosku a spracovávame tak dlho, kým nezískame hladké kompaktné cesto, vložíme ho naspäť do misky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť hodinu.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, vypracujeme z nej guľatý bochníček, položíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 30 minút kysnúť. Rúru si predhrejeme na 160°C. Bochníček na povrchu rozrežeme do kríža, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme lúpanými mandlami a pečieme vo vyhriatej rúre 50 minút.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...