Veľkonočný veniec
Ingrediencie:
Cesto:
- 1/2 kg polohrubej múky Pernerky
- 20 g droždia
- 60 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1/4 l mlieka (vlažného)
- 80 g masla
- 1 vajce
- 1/2 lyžičky soli
- Citrónová kôra z jedného citróna
- 1 vajce (na potretie)
Možné doplniť:
- Mandľami
- Hrozienkami
Tipy a Triky:
Do stredu venca položíme keramickú misku, vďaka ktorej bude otvor uprostred pravidelný.
Postup:
Odlejeme si trochu vlažného mlieka, pridáme lyžičku cukru a droždia. Premiešame a necháme vzísť kvások cca 15 minút.
Potom zmiešame všetky ostatné ingrediencie a vypracujeme hladké cesto (do cesta môžeme podľa chuti pridať hrozienka alebo mandle). Necháme kysnúť cca hodinu. Cesto zdvojnásobí svoj objem.
Cesto si rozdelíme na tri časti a upletieme vrkoč, ktorý koncami spojíme a vytvoríme veniec. Prenesieme na plech a necháme oddychovať cca 10 minút
Potrieme vajíčkom a môžeme posypať aj mandľami.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov 40 minút.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...