Vianočná štóla

Ingrediencie:
- 375 g pšeničnej hladkej Pernerky
- 1 balíček droždia
- 100 ml mlieka
- 50 g cukru
- 2 vajcia
- 175g masla
- 300g hrozienok
- 200 g kandizovanej citrusovej kôry
- 100 g mandlí
- 100 ml rumu
- Štipka soli
- Vanilkový cukor
NA POTRETIE
- 75 g rozpusteného masla
- 1 práškový cukor podľa potreby
Tipy a Triky:
Postup:
Hrozienka namočíme do rumu a necháme odležať, najlepšie cez noc.
Zmiešame múku s droždím a zalejeme vlažným mliekom. Pridáme cukor, vanilkový cukor, soľ, vajcia, a maslo. Ručne vypracujeme cesto, ktoré poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca hodinu.
Potom pridáme hrozienka, mandle, kandizovanú kôru a necháme kysnúť ešte 15 minút.
V ďalšom kroku si cesto vyvaľkáme na plát a 3-krát zavinieme. Rukou vytvoríme chrbát. Prenesieme na plech a opäť necháme kysnúť 15 minút.
Pečieme na 140 stupňov cca 50 minút.
Rozpustíme si maslo a potrieme ním upečenú štólu, potom ju posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.
KDE KÚPITE PERNERKU
Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.
A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...