Ražný chlieb so semiačkami

Share on Facebook
6 - 8 porcií
3 / 5náročnosť
450 min

Ingrediencie:

PRÍPRAVA RAŽNÉHO KVÁSKU:

  • 2 lyžičky ražného kvásku
  • 150 g ražnej celozrnnej jemnej múky Pernerka
  • 150 ml prevarenej vody

NA CHLIEB:

  • 130 g slnečnicových semiačok
  • 130 g špaldovej celozrnnej múky Pernerka
  • pripravený ražný kvások
  • 20 g tekvicových semiačok
  • 50 g lieskových nebo vlašských orieškov (nahrubo nasekaných)
  • 60 g ľanových semiačok
  • 40 g sézamových semiačok
  • 25 g chia semiačok
  • 25 g psýllia (rozpustná vláknina)
  • 2 lyžičky himalájskej soli
  • 1 lyžice vínneho octa
  • 1 lyžice medu
  • 3 lyžice kokosového oleje
  • 200 – 250 ml vody

Tipy a Triky:

Semiačka, ktoré sa do chleba pridávajú si môžeme vybrať podľa chuti, stačí zachovať len ich množstvo.

Postup:

Kvások dobre premiešame s múkou a vodou. Zakryjeme ho a necháme v izbovej teplote na 12 hodín. Potom si odoberieme dve lyžičky vykysnutého kvásku do pohára, zakryjeme papierovou servítkou a odložíme do chladničky na ďalšie pečenie.

Do misky si dáme všetky sypké suroviny. V druhej si pripravíme vlažnú vodu zmiešanú s kokosovým olejom, soľou, medom, vínnym octom, pridáme sypkú zmes a spolu s kváskom premiešame. 

Cesto na chlieb vložíme do riadne vymastenej formy (najlepšie kokosovým olejom) a riadne postláčame. Takto pripravený chlieb necháme 4-6 hodín vykysnúť. Chlieb pečieme na 180 stupňov cca hodinu (ak máme silikónovú formu v polovici pečenia chlieb preklopíme na mriežku a dopečieme bez formy, aby sme mali vrch chrumkavý).

KDE KÚPITE PERNERKU

Naše múky sú dostupné v stálej ponuke predajcov uvedených nižšie.

 

A v ponuke mnohých ďalších malých predajcov...



Tieto webové stránky využívajú na zabezpečenie funkčnosti stránok a analýzu návštevnosti súbory cookie.
Používaním týchto stránok s tým vyjadrujete súhlas.